Litteraturtips

KFUM Syd » Förening » Litteraturtips

Litteraturtips

Det finns en hel del bra böcker inom ämnet föreningsutveckling som vi gärna delar med oss av.

Professionell ideell

– om att verka med ideell logik

Bokens utgångspunkt är att ideella organisationer är unika och kräver sina egna metoder. De är också mer komplexa än företag och därför svårare att leda. Att vara professionell i ideella sammanhang är därför något helt annat än i företag. Här kan du läsa om den ”ideella logiken” och dess mångfald och vad den innebär för dig som förtroendevald eller anställd ledare. Särskild tonvikt läggs vid det lokala arbetets avgörande betydelse och hur det kan främjas, ledas och koordineras.

Författare: Christer Leopold

Ideella föreningar- skatt, ekonomi & juridik

Det här är den perfekta handboken för dig som är engagerad i en ideell förening. Boken är idealisk om du exempelvis sitter i föreningens styrelse, är verksam i någon sektion, är föreningsrevisor eller helt enkelt är en intresserad medlem.

Boken är heltäckande när det gäller juridik, skatt, ekonomi och den praktiska skötseln av en ideell förening.

Författare: Jan Lindblad och Björn Lundén

Att leda och arbeta i projekt

– en praktisk handbok om att lyckas i projekt

I Att leda och arbeta i projekt får du en väl beprövad och stark struktur för hur projekt ska bedrivas. Du lär dej leda, styra, motivera och entusiasmera. Du lär dej även hur gruppen fungerar- om roller och resonligheter, kommunikation och konflikter.  I boken presenteras framgångsfaktorerna för effektiva projekt liksom de vanligaste fallgroparna- och hur du undviker/hanterar dem. Här finns checklistor och verktyg som hjälper dig att effektivisera ditt projektarbete och öka lönsamheten i projekten.

Författare: Monica Lööw

Ledaren- gör dig redo

Vad är scouting? Vad innebär det att vara scoutledare? Och hur ska jag göra för att få till roliga och givande aktiviteter med mina scouter? Oavsett om du ska förbereda ditt första scoutmöte eller har varit scoutledare länge och söker ny inspiration är Ledaren en bok för dig. Du får konkreta tips och verktyg för att kunna planera och genomföra scoutverksamhet och boken tar upp det mesta du behöver känna till om Scouterna. Hur scouting blir till genom att vi använder scoutmetoden och mål för verksamheten, tips på rekrytering, vad som utmärker ledarskap i Scouterna och mycket annat. Du får också möta scoutledare och andra aktiva i Scouterna som delar med sig av sina erfarenheter inom olika områden. Ledaren hjälper dig att utvecklas som scoutledare och person för att göra fler unga människor redo för livet.

Uppskattande samtalskonst

– om att skapa möjligheter i samtalets värld

Den här boken inbjuder läsaren att reflektera över samtalets möjligheter och att pröva nya idéer. Teorier om samtal och målande exempel blandas med lätt hand till en inspirerande utmaning till alla som i sina professionella roller använder samtalet för att handleda andra. Utifrån ett systemiskt och socialkonstruktionistiskt perspektiv, med inspiration från appreciative inquiry och lösningsfokuserat arbete tar författarna upp ämnen som: metoder som för samtalet framåt, att få en grupp att vända och att hitta sitt eget språk. De presenteras med välfunna ordvändningar som att inbjuda någon att ”provtänka” den situation man önskar sig, eller att den som presenterar ett problem i handledning ska ”få tillbaka det i hanterbart skick”.

Författare: Susanne Bergman och Camilla Blomqvist

Anpassat ledarskap

Boken för dej som vill förstå, veta mer och kunna möta barn och ungdomar med olika förutsättningar. De har en sak gemensamt: de är nyfikna på scouting och vill ha en rolig fritid tillsammans med kamrater. Några har svårt att sitta still, några tar längre tid på sig att lära sig saker, andra har det svårt att få nya kamrater. Vi ledare kan hjälpa dem till bra scoutupplevelser genom att anpassa programmet och vårt ledarskap.

Författare: Christina Allansdotter, Kerstin Aronsson, Pelle Hedbring, Gun Lomander och Elisabeth Sundin